Er is een groot aantal soorten mieren. De meest voorkomende mieren waar u last van kunt hebben zijn de volgende:

  • Zwartbruine tuinmier
  • Bruine mier
  • Glanzende houtmier
  • Grote gele grondmier

De kenmerken van de mieren komen sterk overéén met elkaar.

Leefwijze

In de zomer ondernemen de mannetjes en de koninginnen de zogenaamde “bruidsvlucht”, de wel bekende “vliegende mieren”. Na de vlucht sterven de mannetjes af en zullen de koninginnen nieuwe nesten inrichten. Uit de gelegde eitjes komen dan weer werksters. Tuinmieren voeden zich met andere insecten en met zoetigheid. De nesten zijn voornamelijk buiten, van waaruit de werksters soms in de woning terecht komen. Mieren in huis of tuin kunnen zorgen voor onhygiënische situaties, dit wilt u uiteraard niet. Via vaste routes brengen de werksters van een mierenkolonie het voedsel terug naar het nest. Meer dan eens zien mensen een hele kolonne over de keukenvloer lopen. Dit zorgt uiteraard voor de nodige overlast en mogelijk krijgt u er ook een naar gevoel van.

Wering

U kunt mieren weren. Maak voor mieren aantrekkelijke producten onbereikbaar. Dicht naden en kieren af. Open stootvoegen kunt u voorzien van fijnmazig insectengaas (Dit kunnen wij voor u verzorgen).

Bestrijding

Buitenshuis kunnen we de mieren bestrijden met een poedervormig insecticide. Binnenhuis bestrijden we mieren met lokdozen of lokgel zodat de mieren het middel mee kunnen nemen naar het nest. Vliegende mieren bestrijden is niet mogelijk, omdat ze eenmalig uit het nest komen en vervolgens in alle richtingen zwermen.

mierenplaag thuis