Huisboktor ( Hylotrupus bajulus )

Imago:
( volwassen dier ) 1,2 tot 3 cm lang, bruinzwart en 2 grijsachtige strepen De larve is heeft een lengte tot 3 cm, is geelachtig wit De vrouwtjes hebben een lange legboor en die steekt onder hun dekschilden uitsteekt.

Ontwikkeling
Volledige gedaanteverwisseling Eistaduim : 1 tot 2 weken Larvale stadium: 4 tot 5 jaar ( soms 11 jaar ) Popstadium: 2 tot 4 weken Van ei tot imago: van 32 weken tot 12 jaar

Leefwijze
De uit de eitjes komende larven boren zich ter plaatse in het hout en maken daarin boorgangen, die geheel met boormeel gevuld worden en een ovale doorsnede hebben. Het houtoppervlak is vaak rimpelig als gevolg van de druk uit de boorgangen op het dunne fineerlaagje dat nog intact gebleven is. In de regel wordt de toekomstige uitgang naar buiten als voor de verpopping uitgeknaagd. Er blijft slechts een zeer dun laagje hout aanwezig, waardoor de kever later een uitvliegopening knaagt. De uitvliegopening is ovaal, lengte 6 tot 9mm, gewoonlijk met een gerafelde rand. Het boormeel vertoont cilindrische deeltjes en heeft daardoor een unieke structuur: korte ronde stafjes met grof poeder.

Bestrijding
De bestrijding wordt uitgevoerd door middel van het vernevelen van het aangetaste hout. Deze procedure wordt 2 tot 3 keer uitgevoerd afhankelijk van de aard van de aantasting.

Voor vragen of een vrijblijvende offerte kunt u contact opnemen met telefoonnummer:
0316 – 341177 of 0313 – 421338.

Voor meer informatie over een vrijblijvende offerte kunt u contact opnemen met een van onze vestigingen. Contact