Franjestaarten ( lepisma saccharina )

Er zijn 3 soorten franjestaarten welke bijna identiek aan elkaar zijn. De volgende 3 soorten komen in Nederland voor:
Het zilvervisje
Het ovenvisje
Het papiervisje

Algemeen
Het papiervisje komt het meest voor. De determinatie van de soort is zeer belangrijk omdat de leefwijze van het zilvervisje verschilt van het papiervisje en het ovenvisje.

Uiterlijk
Het lichaam is bedekt met schubben en is kenmerkend door zijn staartdraden. Een zilvervisje is ongeveer 7 tot 12 mm lang. Het ovenvisje en het papiervisje kunnen iets groter zijn. De franjestaarten lopen met snelle slangachtige ( visachtige ) bewegingen. Vandaar de namen zilvervisje, ovenvisje en papiervisje.

Ontwikkeling
Uitgekomen larven zijn na ongeveer 6 weken geslachtsrijp.

Leefwijze
Zilvervisjes komen voornamelijk voor op plaatsen met een relatief hoge luchtvochtigheid ( > 70 % en houdt van een temperatuur van ongeveer 25°C. Een oven- en papiervisje kan ook op drogere plaatsen overleven en houdt nog van iets hogere temperaturen ( 30°C ). Ze leven voornamelijk in naden en kieren.

Bestrijding
De bestrijding gebeurt met een residueel werkend middel wat inhoud dat het product 6 tot 8 weken werkzaam is. Het middel wordt in naden en kieren gespoten. Zodra de visjes in de naden en kieren kruipen en in aanraking komen met het middel zullen de visjes doodgaan. Deze behandeling dien tweemaal uitgevoerd te worden. Na de eerste behandeling zullen ongeveer 95% van de franjestaarten zijn uitgeroeid en na de tweede behandeling zullen alle franjestaarten uitgeroeid zijn. Wanneer na de tweede behandeling niet alle bedwantsen zijn uitgeroeid, komen wij kostenloos terug.

Voor vragen of een vrijblijvende offerte kunt u contact opnemen met telefoonnummer:
0316 – 341177 of 0313 – 421338
 

Voor meer informatie over een vrijblijvende offerte kunt u contact opnemen met een van onze vestigingen.