Er zijn drie soorten franjestaarten die bijna identiek aan elkaar zijn. De volgende drie soorten komen in Nederland voor:

  • zilvervisje
  • ovenvisje
  • papiervisje

Algemeen

Het papiervisje komt het meest voor. De determinatie van de soort is zeer belangrijk omdat de leefwijze van het zilvervisje verschilt van het papiervisje en het ovenvisje.

Uiterlijk

Het lichaam is bedekt met schubben en is kenmerkend door zijn staartdraden. Een zilvervisje is ongeveer 7 tot 12 mm lang. Het ovenvisje en het papiervisje kunnen iets groter zijn. Franjestaarten lopen met snelle slangachtige (visachtige) bewegingen. Vandaar de namen zilvervisje, ovenvisje en papiervisje.

Schade

Zilvervisjes komen voornamelijk voor op plaatsen met een relatief hoge luchtvochtigheid ( > 70 %) en houden van een temperatuur van ongeveer 25°C. Een oven- en papiervisje kan ook op drogere plaatsen overleven en houdt nog van iets hogere temperaturen (30°C). Ze leven voornamelijk in naden en kieren.

De aanwezigheid van zilvervisjes, vaak in de “natte unit”, is een boodschap dat de relatieve luchtvochtigheid te hoog is. Dit kan duiden op een lekkage of een bouwtechnische tekortkoming, bijvoorbeeld een “doorslaande” muur.

Bestrijding

De bestrijding gebeurt met een residueel werkend middel wat inhoudt dat het product 6 tot 8 weken werkzaam is. Het middel wordt in naden en kieren gespoten. Zodra de visjes in de naden en kieren kruipen en in aanraking komen met het middel zullen de visjes doodgaan. Deze behandeling moeten we tweemaal uitvoeren. Na de eerste behandeling zullen ongeveer 95% van de franjestaarten zijn uitgeroeid en na de tweede behandeling zullen alle franjestaarten uitgeroeid zijn. Wanneer na de tweede behandeling niet alle franjestaarten zijn uitgeroeid, komen wij kosteloos terug.

overlast zilvervisjes ongediertebestrijding